Shirogami Pro to kolekcja profesjonalnych noży kuchennych szlifowanych jednostronnie, którą firma Tojiro przygotowała specjalnie dla doświadczonych szefów kuchni oraz ekspertów. Noże posiadają klingi wykute z wysokowęglowej stali Shirogami o wysokiej czystości, produkowanej z piasku żelazowego w oparciu o tradycyjną technologię pieców Tatara. Technika ta wymaga bardzo dokładnej kontroli temperatury – jedynie doświadczeni kowale potrafią jej prawidłowo używać. Ekstremalnie twarde rdzenie zostały dodatkowo okute miękkim żelazem, dzięki któremu noże łatwiej się myje i ostrzy.
Rękojeści wykonane są z drewna magnolii, które cechuje się nie tylko atrakcyjnym wyglądem, ale także wysoką odpornością na wilgoć. Noże zawdzięczają swój tradycyjny urok wykonaniu w regionie Niigata, gdzie rytuał kucia doskonale ostrych noży jest przekazywany z pokolenia na pokolenie.
Noże należy myć wyłącznie ręcznie, po umyciu wytrzeć do sucha. Ostrzyć wyłącznie na ostrzałce kamiennej, a drewnianą rączkę raz na jakiś czas przetrzeć olejem.
ostrze | |
---|---|
twardość | 60 HRC |
szlif | jednostronny praworęczny |
materiał | stal Shirogami drewno magnoliowe |
259,00 – 559,00 zł