menu
Moje Kontokoszykszukaj
nasze sklepy: Warszawa, Katowice
Tojiro - Shirogami Kurouchi - nóż do klusek Soba - długość ostrza: 27 cmTojiro - Shirogami Kurouchi - nóż do klusek SobaTojiro - Shirogami Kurouchi - nóż do klusek SobaTojiro - Shirogami Kurouchi - nóż do klusek Soba
Tojiro - Shirogami Kurouchi - nóż do klusek Soba - długość ostrza: 27 cm

Nóż Soba, nazywany również Sobakiri, to bardzo charakterystyczny nóż do przygotowywania klusek soba i udon. Jego nietypowy kształt pozwala na równą dystrybucję siły na całą długość ostrza, co pomaga równo kroić kilka warstw ciasta w cienkie nitki. Proste ostrze sprzyja oddzielaniu makaronu podczas krojenia, ważne jest więc jego umiejętne ostrzenie – oznacza to, że nóż przeznaczony jest przede wszystkim dla profesjonalistów.

czytaj dalej

2989,00 zł
tylko 2 sztuki dostępne
wysyłka w najbliższą środę
dostawa gratis

Japoński nóż Soba o jednostronnym ostrzu.

Nóż Soba, nazywany również Sobakiri, to bardzo charakterystyczny nóż do przygotowywania klusek soba i udon. Jego nietypowy kształt pozwala na równą dystrybucję siły na całą długość ostrza, co pomaga równo kroić kilka warstw ciasta w cienkie nitki. Proste ostrze sprzyja oddzielaniu makaronu podczas krojenia, ważne jest więc jego umiejętne ostrzenie – oznacza to, że nóż przeznaczony jest przede wszystkim dla profesjonalistów.

Nóż posiada klingę wykutą z wysokowęglowej stali Shirogami o wysokiej czystości, produkowanej z piasku żelazowego w oparciu o tradycyjną technologię pieców Tatara. Technika ta wymaga bardzo dokładnej kontroli temperatury – jedynie doświadczeni kowale potrafią jej prawidłowo używać. Ekstremalnie twardy rdzeń został dodatkowo okuty miękkim żelazem, dzięki któremu nóż łatwiej się myje i ostrzy.

Wykończenie noża na czarny mat nie tylko nadaje stali niepowtarzalny wygląd, ale także pomaga chronić stal węglową przed wchodzeniem w reakcje z żywnością. Nóż zawdzięcza swój tradycyjny urok wykonaniu w regionie Niigata, gdzie rytuał kucia doskonale ostrych noży jest przekazywany z pokolenia na pokolenie.

Nóż należy myć wyłącznie ręcznie, po umyciu wytrzeć do sucha. Ostrzyć wyłącznie na ostrzałce kamiennej.

numer katalogowyTojiro F-740
wymiary
długość ostrza27 cm
ostrze
twardość60 HRC
szlifjednostronny praworęczny
materiałstal Shirogami
drewno magnoliowe

inne z serii Tojiro - Shirogami

Tojiro - Shirogami Pro - profesjonalne japońskie noże kuchenne - ostrzone jednostronnie

Tojiro - Shirogami Pro - profesjonalne japońskie noże kuchenne

ostrzone jednostronnie

579,00 – 2649,00 zł

13 produktów do wyboru
pokaż szczegóły
Tojiro - Shirogami Kurouchi - nóż do klusek Soba - długość ostrza: 30 cm

Tojiro - Shirogami Kurouchi - nóż do klusek Soba

długość ostrza: 30 cm

3469,00 zł


inspiracje i ciekawostki z naszego bloga

bądź na bieżąco

otrzymuj naszą gazetkę z informacjami o nowościach i promocjach

Moje Konto
zaloguj mnie
nowe konto|przechowalnia||pomoc