Origami, czyli pochodząca z Japonii sztuka składania papieru, stała się inspiracją dla marki Tojiro do stworzenia serii „geometrycznych” noży. Każdy nóż Origami powstaje w całości z jednego arkusza wysokowęglowej stali nierdzewnej dzięki innowacyjnej metodzie gięcia stali. Ta technika pozwala wyeliminować problemy, jakie mogą pojawić się w przypadku łączenia ze sobą różnych elementów (np. rdzewienie w miejscach spawania). Trójkątna rękojeść jest bardzo wygodna w użytkowaniu. Wewnątrz jest pusta, co zmniejsza wagę noża. Nowatorski projekt marki Tojiro podkreśla piękno stalowych noży i czyni je praktycznie niezniszczalnymi.
Kolekcja otrzymała prestiżową nagrodę iF Design Award 2012 (Niemcy).
Nóż Santoku jest bardzo ostry – posiada dwustronny, wypukły szlif. Jego szeroka, cienka klinga oraz rękojeść umiejscowione zostały w taki sposób, że palce operują wysoko nad deską do krojenia. Santoku to wszechstronny japoński nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia mięsa, warzyw i ryb. Ma szerokie ostrze, którym można wygodnie zgarnąć pokrojone produkty do miski czy na patelnię. Jest duży i dzięki temu świetnie sprawdzi się przy krojeniu dużych produktów np. arbuza, dyni czy kapusty. Santoku to jeden z najwygodniejszych noży kuchennych, którym można kroić długo, bez zmęczenia dłoni.
Do noża dołączono specjalną szczoteczkę do czyszczenia rękojeści od środka. Nóż należy myć wyłącznie ręcznie. Ostrzyć na ostrzałce kamiennej.
numer katalogowy | Tojiro F-771 |
---|
długość ostrza | 16,5 cm |
---|---|
waga | 180 g |
materiał | stal nierdzewna |
kraj produkcji | Japonia |