Shirogami to kolekcja japońskich noży kuchennych marki Tojiro przeznaczona dla doświadczonych szefów kuchni. Klingi noży wykonane są ze stali Shirogami o twardości ok. 60 HRC, która powstaje w Japonii z użyciem metod kowalskich przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Dzięki temu noże charakteryzują się nie tylko wysokim stopniem twardości, ale także tradycyjnym urokiem.
Flirt Japonii z Zachodem zaowocował kolekcją DP37 od Tojiro, złożoną z profesjonalnych stalowych noży. Ostrza z oryginalnym falistym deseniem, zwanym Kasumi Nagashi, zostały wykute aż z 37 warstw stali damasceńskiej, wzmocnionej w rdzeniu kobaltem. Ich ostrość można przyrównać do brzytwy (albo, jak kto woli, samurajskiego miecza). Natomiast rękojeści noży mają zachodni design – wykonane zostały z laminatu typu Micarta (sprasowany papier impregnowany żywicą). Materiał wykazuje wysoką odporność na ścieranie i nie kurczy się pod wpływem wilgoci.
Oprócz profesjonalnych serii japońskich noży kuchennych marka Tojiro stworzyła również przydatne produkty do ich ostrzenia i przechowywania.
Tojiro jest obecnie jednym z pięciu największych producentów noży w Japonii. Efektem pracy rzemieślników z miasteczka Tsubame-Sanjo w prefekturze Niigata są narzędzia kuchenne wyróżniające się niebywałą ostrością. Marka opracowuje własne technologie, największą sławę przyniosła jej metoda DP – opatentowany sposób skuwania stali o różnej zawartości węgla, który zdobył uznanie na całym świecie.
Marka Tojiro cieszy się popularnością wśród użytkowników – zarówno profesjonalnych kucharzy, jak i amatorów. Jest czterokrotnym laureatem prestiżowej nagrody Good Design Award.