Noże przystosowane są do wielu zadań kuchennych – plastrowania mięsa, szatkowania warzyw i owoców czy siekania ziół. Ostre końcówki pomogą także przy bardziej precyzyjnych zadaniach, takich jak oddzielanie mięsa od kości czy filetowanie ryb.
Ostrza noży wykonane są ze stali VG-10, czyli wysokowęglowej stali o twardości około 61 HRC w skali Rockwella. Ciemna, twarda stal jest bardzo odporna na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne, co czyni ją złotym standardem wśród japońskich stali nierdzewnych.
Oprócz funkcjonalności noże cechuje także unikalny, przyciągający wzrok wygląd. Klingi wykuwane z 61 warstw stali pokryte są gęstym, głębokim wzorem charakterystycznym dla metali dziwerowanych, a dzieła dopełniają zdobiące je rękojeści wykonane z pięknego, ciemnego hebanu.
Te dzieła sztuki użytkowej wykonane zostały przez Mistrza Takeshi Saji, jednego z najsłynniejszych reprezentantów Takefu – japońskiego miasta kowali. Po dekadach wyrobu ostrzy Mistrz Saji opracował własne, unikalne techniki kowalskie, które wykorzystał do stworzenia tych noży o najwyższej jakości – docenią je zarówno profesjonaliści jak i domowi pasjonaci gotowania.
materiał | stal VG-10 heban |
---|