menu
Moje Kontokoszykszukaj
nasze sklepy: Warszawa, Katowice
Takeshi Saji - EBH - nóż Santoku - długość ostrza: 18 cm; stal VG-10Takeshi Saji - EBH - nóż SantokuTakeshi Saji - EBH - nóż Santoku
Takeshi Saji - EBH - nóż Santoku - długość ostrza: 18 cm; stal VG-10

Nóż Santoku to nóż kucharza w japońskim stylu – jest wykorzystywany do plastrowania, siekania i krojenia w kostkę. Dobrze wyważony nóż pozwala na długie szatkowanie bez zmęczenia dłoni.

czytaj dalej

2299,00 zł
produkt jest już niedostępny

Ręcznie kuty nóż Santoku ze stali VG-10.

Nóż Santoku to nóż kucharza w japońskim stylu – jest wykorzystywany do plastrowania, siekania i krojenia w kostkę. Dobrze wyważony nóż pozwala na długie szatkowanie bez zmęczenia dłoni.

Ostrze noża wykonane jest ze stali VG-10, czyli wysokowęglowej stali o twardości około 61 HRC w skali Rockwella. Ciemna, twarda stal jest bardzo odporna na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne, co czyni ją złotym standardem wśród japońskich stali nierdzewnych.

Oprócz funkcjonalności nóż cechuje także unikalny, przyciągający wzrok wygląd. Klinga wykuwana z 61 warstw stali pokryta jest gęstym, głębokim wzorem charakterystycznym dla metali dziwerowanych, a dzieła dopełnia zdobiąca ją rękojeść wykonana z pięknego, ciemnego hebanu.

To dzieło sztuki użytkowej wykonane zostało przez Mistrza Takeshi Saji, jednego z najsłynniejszych reprezentantów Takefu – japońskiego miasta kowali. Po dekadach wyrobu ostrzy Mistrz Saji opracował własne, unikalne techniki kowalskie, które wykorzystał do stworzenia tego noża o najwyższej jakości – docenią go zarówno profesjonaliści jak i domowi pasjonaci gotowania.

numer katalogowyTakeshi Saji H-V10D-SA-180EBH
wymiary
długość ostrza18 cm
materiałstal VG-10
heban

zobacz również


inspiracje i ciekawostki z naszego bloga

bądź na bieżąco

otrzymuj naszą gazetkę z informacjami o nowościach i promocjach

Moje Konto
zaloguj mnie
nowe konto|przechowalnia||pomoc