Nóż Santoku to japoński odpowiednik wszechstronnego noża szefa kuchni. Posłuży do krojenia mięsa i ryb, szatkowania warzyw i owoców oraz siekania ziół i orzechów. Szeroka klinga sprawdzi się w takich operacjach jak rozgniatanie ząbków czosnku czy przekładanie pokrojonych składników z deski do garnka czy miski.
Tomoko znaczy po japońsku „przyjazne dziecko”. Jak podpowiada nazwa kolekcji, nóż z serii Tomoko marki Satake jest przyjazny nawet początkującym kucharzom. Ostrze wykonane ze stali nierdzewnej 420J2 cechuje twardość na poziomie 56 HRC, dzięki czemu jest wystarczająco wytrzymałe, by długo zachować ostrość, a jednocześnie nie na tyle twarde, aby utrudnić ostrzenie. Rękojeść z naturalnego, ciemnego drewna ma gładki szlif, dzięki czemu jej powierzchnia jest przyjemna w dotyku.
numer katalogowy | Satake 803-717 |
---|
wymiary | |
---|---|
długość ostrza | 17 cm |
długość całkowita | 28,5 cm |
materiał | stal nierdzewna 420J2 drewno |