Nóż Deba jest specjalnie przystosowany do pracy z rybami. Cienki czubek ułatwi precyzyjne zadania, takie jak nacinanie skóry, a masywna część bliżej pięty posłuży do odcinania łbów i przecinania kości. Nóż może także być stosowany z drobiem.
Kolekcja Swordsmith hołduje miastu, z którego wywodzi się marka Satake. Swordsmith oznacza kowala specjalizującego się w miecznictwie – z tego właśnie znane jest miasto Seki, którego długa historia związana z wyrobem mieczy zaczęła się już w trzynastym wieku. Tradycja ta kontynuowana jest przez firmę Satake, której podejście do wytwarzania noży kuchennych opiera się na solidnym rzemiośle i doświadczeniu.
Klingi noży Swordsmith wykonane są ze stali molibdenowo-wanadowej – jest to stal nierdzewna o ostrości 56-58 HRC. Zawartość molibdenu zwiększa odporność na rdzewienie, a wanad czyni materiał twardszym, dzięki czemu ostrza dłużej zachowują ostrość. W wersji Black ostrza są pokryte powłoką tytanową, która jest całkowicie neutralna dla żywności, a także ozdobione młotkowanym wzorem. Rękojeści wykonane z tworzywa sztucznego są odporne na uszkodzenia i wygodnie leżą w dłoni.
numer katalogowy | Satake 805-759 |
---|
wymiary | |
---|---|
długość ostrza | 16 cm |
materiał | stal molibdenowo-wanadowa powłoka tytanowa tworzywo sztuczne |