Nóż Santoku to japoński odpowiednik wszechstronnego noża szefa kuchni. Posłuży do krojenia mięsa i ryb, szatkowania warzyw i owoców oraz siekania ziół i orzechów. Szeroka klinga sprawdzi się w takich operacjach jak rozgniatanie ząbków czosnku czy przekładanie pokrojonych składników z deski do garnka czy miski. W wersji Bunka nóż ma spiczasty czubek, który ułatwia wykonywanie precyzyjnych czynności, takich jak krojenie małych składników czy wykrajanie skaz z warzyw.
Ostrze noża wykonane zostało z nierdzewnej stali molibdenowo-wanadowej o twardości na poziomie 56-58 HRC. Dodatek wanadu znacznie zwiększa odporność materiału na korozję, podczas gdy molibden dodaje stali twardości i wydłuża jej żywotność.
Rękojeść z bakelitu wypełniona została mączką drzewną – jest odporna na zarysowania i wysokie temperatury, długo wytrzyma więc nawet codzienne użytkowanie. Trzy widoczne nity nadają całemu narzędziu klasyczny wygląd, a gładki, czarny bakelit będzie dobrze prezentował się w nowoczesnej kuchni.
numer katalogowy | Satake 803-687 |
---|
wymiary | |
---|---|
długość ostrza | 17 cm |
długość całkowita | 30 cm |
materiał | stal molibdenowo-wanadowa bakelit wypełniony mączką drzewną |