Nóż Santoku to jeden z najczęściej wybieranych przez japońskich kucharzy rodzajów noża. Narzędzie to z powodzeniem może być wykorzystywane przy wszelkich zadaniach kuchennych, takich jak krojenie, siekanie czy filetowanie. Lekko opuszczony czubek ułatwia szybkie szatkowanie ziół i innych małych produktów.
Japonia, zwana Krajem Kwitnącej Wiśni, zawdzięcza ten przydomek drzewom wiśniowym, których kwiaty co roku rozkwitają w kolejnych regionach kraju. Symbol kwiatu wiśni widnieje na rękojeściach noży Sakura – w ten sposób firma Satake mająca swoją siedzibę w japońskim mieście Seki pragnie okazać dumę ze swojego pochodzenia.
W zdobionych rękojeściach osadzone są ostrza wykonane ze stali molibdenowo-wanadowej o twardości od 56 do 58 HRC. Rękojeści noży wykonane są z odpornego na uszkodzenia tworzywa ABS uzupełnionego elementami ze stali nierdzewnej, a ich delikatnie zagięty kształt dobrze dopasowuje się do dłoni.
numer katalogowy | Satake 800-822 |
---|
wymiary | |
---|---|
długość ostrza | 17 cm |
materiał | stal molibdenowo-wanadowa tworzywo sztuczne ABS |