Deba to masywny nóż do pracy z rybami – posłuży do patroszenia i filetowania surowych ryb. Cienka końcówka ułatwia precyzyjne zadania, takie jak nacinanie skóry, a większa część klingi posłuży do odcinania łbów i przecinania ości. Nóż może posłużyć także do sprawiania drobiu, nie należy jednak rąbać nim kości.
Kolekcja Saku to reprezentatywna kolekcja klasycznych japońskich noży kuchennych marki Satake. W wersji PP okrągłe rękojeści wykonane są z polipropylenu zamiast tradycyjnego drewna. Dzięki temu są one odporne na uszkodzenia i wysokie temperatury – doskonale sprawdzą się w kuchniach, w których panują nawet najbardziej ekstremalne warunki.
Ostrza noży Saku wykonane są ze stali molibdenowo-wanadowej. Jest to stal nierdzewna o twardości 56-58 HRC, której odporność na rdzewienie jest spotęgowana dzięki wyższej zawartości molibdenu. Wanad zwiększa twardość stali, dzięki czemu klingi dłużej pozostają ostre.
numer katalogowy | Satake 802-345 |
---|
wymiary | |
---|---|
długość ostrza | 16 cm |
materiał | stal molibdenowo-wanadowa tworzywo sztuczne PP |