Ostrza noży z kolekcji Megumi Classic marki Satake wykonane zostały ze stali 420J2 zawierającej 14% chromu zapewniającego materiałowi właściwości nierdzewne. Twardość na poziomie 56 HRC sprawia, że noże są łatwe w ostrzeniu i będą niezawodnymi kompanami początkującego kucharza.
Klingi osadzone są w rękojeściach z jasnego drewna magnoliowego, co nadaje narzędziom niezobowiązujący wygląd o orientalnym charakterze. Szeroki czarny pierścień z tworzywa stanowi nie tylko ozdobę, ale także element zapewniający lepszy chwyt i zapobiegający zsuwaniu się dłoni w stronę ostrza.
W skład zestawu wchodzi:
Nóż ten wykuty został w stylu europejskim i ma uniwersalne zastosowanie w kuchni. Doskonale sprawdzi się przy obróbce i porcjowaniu mięsa, posłuży również do krojenia i szatkowania warzyw, owoców czy ziół.
Nóż Santoku to japoński odpowiednik wszechstronnego noża szefa kuchni. Posłuży do krojenia mięsa i ryb, szatkowania warzyw i owoców oraz siekania ziół i orzechów. Szeroka klinga sprawdzi się w takich operacjach jak rozgniatanie ząbków czosnku czy przekładanie pokrojonych składników z deski do garnka czy miski. W wersji Bunka nóż ma spiczasty czubek, który ułatwia wykonywanie precyzyjnych czynności, takich jak krojenie małych składników czy wykrajanie skaz z warzyw.
Nóż uniwersalny ma wiele zastosowań związanych z obróbką małych i średnich produktów. Posłuży do krojenia i obierania warzyw i owoców, szatkowania ziół i orzechów, przygotowywania garnirunku. Sprawdzi się wszędzie tam, gdzie większy nóż szefa kuchni może być zbyt nieporęczny.
numer katalogowy | Satake HG8165W |
---|
materiał | stal nierdzewna 420J2 drewno magnoliowe tworzywo sztuczne |
---|