Nóż Santoku to japoński odpowiednik wszechstronnego noża szefa kuchni. Posłuży do krojenia mięsa i ryb, szatkowania warzyw i owoców oraz siekania ziół i orzechów. Szeroka klinga sprawdzi się w takich operacjach jak rozgniatanie ząbków czosnku czy przekładanie pokrojonych składników z deski do garnka czy miski. W wersji Bunka nóż ma spiczasty czubek, który ułatwia wykonywanie precyzyjnych czynności, takich jak krojenie małych składników czy wykrajanie skaz z warzyw.
Ostrze noża z kolekcji Megumi Classic marki Satake wykonane zostało ze stali 420J2 zawierającej 14% chromu zapewniającego materiałowi właściwości nierdzewne. Twardość na poziomie 56 HRC sprawia, że nóż jest łatwy w ostrzeniu i będzie niezawodnym kompanem początkującego kucharza.
Klinga osadzona jest w rękojeści z jasnego drewna magnoliowego, co nadaje narzędziu niezobowiązujący wygląd o orientalnym charakterze. Szeroki czarny pierścień z tworzywa stanowi nie tylko ozdobę, ale także element zapewniający lepszy chwyt i zapobiegający zsuwaniu się dłoni w stronę ostrza.
numer katalogowy | Satake 805-834 |
---|
wymiary | |
---|---|
długość ostrza | 17 cm |
długość całkowita | 29,5 cm |
materiał | stal nierdzewna 420J2 drewno magnoliowe tworzywo sztuczne |