Nóż o prostym ostrzu został zaprojektowany do siekania ziół i warzyw szybkimi, pionowymi ruchami. Duża, prostokątna klinga pozwala na wygodne przenoszenie pokrojonych składników do miski lub garnka. Wąska klinga ostrzona z obu stron pozwala uzyskać nawet bardzo cienkie plastry.
Ostrze noża z kolekcji Megumi Classic marki Satake wykonane zostało ze stali 420J2 zawierającej 14% chromu zapewniającego materiałowi właściwości nierdzewne. Twardość na poziomie 56 HRC sprawia, że nóż jest łatwy w ostrzeniu i będzie niezawodnym kompanem początkującego kucharza.
Klinga osadzona jest w rękojeści z jasnego drewna magnoliowego, co nadaje narzędziu niezobowiązujący wygląd o orientalnym charakterze. Szeroki czarny pierścień z tworzywa stanowi nie tylko ozdobę, ale także element zapewniający lepszy chwyt i zapobiegający zsuwaniu się dłoni w stronę ostrza.
numer katalogowy | Satake 801-621 |
---|
wymiary | |
---|---|
długość ostrza | 16 cm |
długość całkowita | 30 cm |
materiał | stal nierdzewna 420J2 drewno magnoliowe tworzywo sztuczne |