Będący miniaturową wersją noża Deba nóż Ajikiri posłuży do krojenia delikatnego mięsa małych ryb. Zwężona ku czubkowi klinga ułatwi wykonywanie takich precyzyjnych zadań jak filetowanie, umożliwi także równe krojenie ości.
Ostrze noża z kolekcji Megumi Classic marki Satake wykonane zostało ze stali 420J2 zawierającej 14% chromu zapewniającego materiałowi właściwości nierdzewne. Twardość na poziomie 56 HRC sprawia, że nóż jest łatwy w ostrzeniu i będzie niezawodnym kompanem początkującego kucharza.
Klinga osadzona jest w rękojeści z jasnego drewna magnoliowego, co nadaje narzędziu niezobowiązujący wygląd o orientalnym charakterze. Szeroki czarny pierścień z tworzywa stanowi nie tylko ozdobę, ale także element zapewniający lepszy chwyt i zapobiegający zsuwaniu się dłoni w stronę ostrza.
numer katalogowy | Satake 805-872 |
---|
wymiary | |
---|---|
długość ostrza | 9 cm |
długość całkowita | 20 cm |
materiał | stal nierdzewna 420J2 drewno magnoliowe tworzywo sztuczne |