Specjalny olej parafinowy do konserwacji produktów wykonanych z drewna - zwłaszcza tych, które mają kontakt z żywnością. Przewagą stosowania oleju parafinowego nad stosowaniem oleju jadalnego lub oliwy jest jego całkowity brak zapachu.
Olej parafinowy zabezpiecza przed wysychaniem wszystkie produkty wykonane z drewna, które są używane w kuchni - zwłaszcza te, które mają kontakt z wodą i detergentami.
Jest doskonały do konserwacji drewnianych desek do krojenia, mis, tac i drewnianych akcesoriów kuchennych. Można go stosować do zabezpieczania produktów wykonanych między innymi z drewna dębowego, bukowego, akacjowego i orzechowego oraz wszystkich innych rodzajów drewna używanych we współczesnych kuchniach.
Regularne, co najmniej raz na kilka tygodni, smarowanie drewna olejem parafinowym zabezpiecza drewno przed wchłanianiem wody z otoczenia i późniejszym rozsychaniem. Olej powinno się też stosować po każdym myciu drewna z użyciem detergentów.
Zakonserwowane drewno długo zachowuje swój naturalny kolor.
W celu zakonserowania drewna należy małą ilość (około 1 łyżkę stołową na średniej wielkości drewnianą deskę do krojenia) nanieść na suchą ściereczkę i rozprowadzić po powierzchni drewna. Następnie należy pozostawić drewno na kilka godzin, najlepiej na całą noc, a resztki oleju, które nie wchłoną sie po tym czasie, usunąć papierowym ręcznikiem.
numer katalogowy | Sagaform 5007055 |
---|
wymiary | |
---|---|
pojemność | 250 ml |