Nóż wyposażony jest w długie, ząbkowane ostrze, które pozwoli stosować podczas krojenia ruch „piłujący”. Dzięki temu bułki, ciasta i bochenki chleba o chrupiącej skórce zostaną równo pokrojone bez zgniatania ich delikatnego wnętrza. Długie ostrze sprawdzi się także do krojenia dużych produktów o twardej skórce, jak dynie, arbuzy czy ananasy.
Nóż Erik wyposażony jest w kute ostrze ze stali nierdzewnej osadzone w rączce wykonanej z drewna wenge. To tropikalne drewno ma ciemnobrązowy kolor i zdobi je gęsty deseń. Dzięki temu materiał ten cechuje się rzemieślniczą elegancją, która doskonale kontrastuje z industrialnym charakterem gładkiej stali. Rączka łączona trzema nitami wygodnie leży w dłoni i sprawia, że krojenie nożem to przyjemność.
Nóż charakteryzuje się eleganckim pięknem, które najlepiej będzie prezentować się na eksponującym go bloku lub listwie magnetycznej. Zapakowany w estetyczne pudełko nóż będzie dobrym pomysłem na prezent dla kucharza hobbysty.
Nóż należy myć ręcznie. Aby drewniana rączka dłużej zachowała swoje walory estetyczne, warto od czasu do czasu natrzeć ją olejem spożywczym.
numer katalogowy | Sagaform 5003544 |
---|
wymiary | |
---|---|
długość ostrza | 25,5 cm |
długość całkowita | 38,5 cm |
materiał | stal nierdzewna drewno wenge |