Kafeteria zaprojektowana przez Aldo Rossiego była jego pierwszym projektem włączonym do masowej produkcji. Szybko stała się bestsellerem i ikoną designu lat ’80. Prosta, wyrazista forma i błyszcząca powierzchnia sprawia, że kafeteria jest efektowna i elegancka.
Aby przygotować espresso, wystarczy kilka kroków:
Kawa będzie gotowa, jak tylko kafeteria zacznie wydawać charakterystyczny odgłos bulgotania. Wówczas należy zdjąć całą kafeterię ze źródła ciepła, dla bezpieczeństwa nieco ochłodzić zaparzacz i już – można serwować świeżo zaparzone espresso. Najlepiej nalewać je po trochu do kilku filiżanek – espresso z różnych wysokości dzbanka może mieć różną intensywność.
Przed pierwszym użyciem zaleca się „próbne” zaparzenie kawy, którą należy potem wylać – zaparzacz powinien przyjąć aromat kawy.
numer katalogowy | Officina Alessi 90002-3 |
---|
wymiary | |
---|---|
wysokość | 23,5 cm |
średnica | 7,5 cm |
pojemność | 3 filiżanki (150 ml) |
materiał | stal nierdzewna 18/10 |