Ekspres przelewowy zaparzy od dwóch do dwunastu filiżanek kawy. Woda podgrzewana jest do optymalnej temperatury od 92°C do 96°C w higienicznym zbiorniku ze stali nierdzewnej, a następnie używana do wstępnego zalania zmielonych ziaren. Proces ten, zwany rozkwitaniem, umożliwia wydobycie głębi smaku z kawy i nadaje jej delikatniejszą strukturę. Ekspres Enfinigy posiada odznaczenie Specialty Coffee Association potwierdzające wysoką jakość powstającej w nim kawy.
Ekspresy w dwóch kolorach uzupełnione są o dopasowane kolorystycznie młynek do kawy i spieniacz do mleka. Młynek może mielić ziarna kawy bezpośrednio do filtra ekspresu, urządzenia współpracują więc ze sobą nie tylko spójną estetyką. Spieniacz o planetarnym mieszadle tworzy wyjątkowo kremową piankę, co pozwoli na przygotowanie idealnej filiżanki cappuccino. W ofercie także środek do odkamieniania, który doskonale współpracuje z funkcją odkamieniania ekspresu, umożliwiając wydłużenie jego żywotności odpowiednią konserwacją.