Japoński nóż Santoku przeznaczony jest przede wszystkim do krojenia warzyw i owoców oraz mięsa bez kości. Obniżony czubek ułatwia szatkowanie, zaś szerokie ostrze pozwoli przenieść pokrojone produkty do naczynia jak na łopatce.
Ostrza noży Nagomi Maru wykonane są z wysokowęglowej stali nierdzewnej 440, hartowanej w ciekłym azocie w temperaturze -170°C. Wpływa to pozytywnie na elastyczność stali, przedłuża trwałość ostrza i zwiększa jego odporność na korozję.
Ergonomiczne rękojeści z drewna pakka wzmocnione są wstawkami ze stali nierdzewnej, która pięknie kontrastuje z delikatnym zarysem słojów. Pewnie leżą w dłoni, zapewniając pełną kontrolę nad narzędziem, co przekłada się na komfort użytkowania.
numer katalogowy | Nagomi NM180SA |
---|
wymiary | |
---|---|
długość ostrza | 18 cm |
materiał | wysokowęglowa stal nierdzewna 440 drewno pakka |