Nóż Santoku przeznaczony jest głównie do krojenia warzyw i owoców oraz mięsa bez kości. Obniżony czubek ułatwia szatkowanie, zaś szerokie ostrze pozwoli przenieść pokrojone produkty do naczynia jak na łopatce.
Kolekcję noży Nagomi Kuro wyróżniają klingi wykonane ze stali damasceńskiej, składające się z 33 warstw wysokowęglowej stali nierdzewnej z domieszką molibdenu i wanadu. Ostrza są dodatkowo okute warstwami stali SUS410 i SUS430 – dzięki temu narzędzia są wyjątkowo odporne korozję i łatwe w ostrzeniu. Młotkowana klinga zapobiega przywieraniu krojonych produktów, a nad jej wykończeniem czuwał sam mistrz rzemiosła.
Rękojeści wykonane są z wielowarstwowego czarnego drewna, dodatkowo wzmocniono je nasadą ze stali nierdzewnej. Ich kształt nawiązuje do tradycyjnych samurajskich mieczy.
numer katalogowy | Nagomi NK185SA |
---|
wymiary | |
---|---|
długość ostrza | 18,5 cm |
materiał | stal damasceńska stal SUS410 stal SUS430 drewno |
dowiedz się więcej | japońskie noże kuchenne |