Poręczny, niewielki nóż pomoże w łatwy sposób pozbawić skórki owoce i warzywa, usunąć drobne skazy czy wydrążyć gniazda nasienne. Ostry czubek pozwoli wykonywać w produktach fantazyjne, dekoracyjne nacięcia.
Kolekcję noży Nagomi Kuro wyróżniają klingi wykonane ze stali damasceńskiej, składające się z 33 warstw wysokowęglowej stali nierdzewnej z domieszką molibdenu i wanadu. Ostrza są dodatkowo okute warstwami stali SUS410 i SUS430 – dzięki temu narzędzia są wyjątkowo odporne korozję i łatwe w ostrzeniu. Młotkowana klinga zapobiega przywieraniu obrabianych produktów, a nad jej wykończeniem czuwał sam mistrz rzemiosła.
Rękojeści wykonane są z wielowarstwowego czarnego drewna, dodatkowo wzmocniono je nasadą ze stali nierdzewnej. Ich kształt nawiązuje do tradycyjnych samurajskich mieczy.
numer katalogowy | Nagomi NK100PA |
---|
wymiary | |
---|---|
długość ostrza | 10 cm |
materiał | stal damasceńska stal SUS410 stal SUS430 drewno |
dowiedz się więcej | japońskie noże kuchenne |