Japońscy mistrzowie zajmujący się wytwarzaniem noży kuchennych w swojej pracy kierują się dążeniem do doskonałości – dzięki temu są dumni z każdego narzędzia opuszczającego ich manufakturę. Najwyższej klasy japońskie noże Miyabi z serii 800DP mogą być dumą również Twojej kuchni.
Kolekcja 5000FCD marki Miyabi obejmuje ekskluzywne noże wykonane stali damasceńskiej oraz egzotycznego drewna pakka. Narzędzia charakteryzują się nie tylko wyjątkową ostrością i doskonałym wyważeniem – ich zachwycający wygląd sprawia, że będą wspaniałą ozdobą kuchni.
Wyjątkowa ostrość, doskonałe wyważenie, zachwycający design – wszystkie te cechy charakteryzują japońskie noże Miyabi. Kolekcja 6000MCT obejmuje noże łączące stalowe, młotkowane klingi i wyjątkowe rękojeści z drewna cocobolo. To narzędzia dla wymagających użytkowników, nie uznających kompromisów. Będą dumą każdej kuchni!
Poprawne ostrzenie noży japońskich to sztuka, której warto się nauczyć, aby jak najdłużej cieszyć się idealnymi wynikami krojenia. Choć ostrzałki krążkowe są wygodne i proste w obsłudze, to profesjonaliści często sięgają po kamienie do ostrzenia noży na mokro, które umożliwiają im precyzyjną kontrolę nad klingą. W ofercie marki Miyabi dostępne są kamienie szlifierskie o różnej ziarnistości, które pomogą zadbać o wszystkie noże kuchenne – japońskie czy europejskie.
Wybierając zestaw noży japońskich Miyabi, klienci często zachwycają się, że są to najostrzejsze noże kuchenne z jakimi się spotkali. Warto jednak zwrócić uwagę, nie na to jak ostre są noże w chwili zakupu, tylko jaką ostrość zachowały po kilkunastu godzinach pracy danego noża. O tym jak noże szybko się tępią decyduje ich twardość. Japońskie noże kuchenne Miyabi wytwarzane są ze znacznie twardszej stali o wysokiej zawartości węgla. W zależności od serii ich twardość mieści się w przedziale 60 – 66 HRC.
Najtwardszy zestaw noży japońskich, a tym samym kolekcja, która najdłużej zachowa swoją ostrość to miyabi 5000MCD 67. To co wyróżnia japońskie noże z tej serii to 132 warstwy stali damasceńskiej oraz rękojeść z trwałego drewna jesionowego. Sam rdzeń ostrza wykonany został ze stali proszkowej MicroCarbide. Po drugiej stronie mamy za to kolekcję 5000FCD. W porównaniu z serią 5000MCD 67 zestaw 5000FCD ma twardość „zaledwie” 61 HRC. Równocześnie czyni to każdy nóż kuchenny z tej kolekcji twardszym o 6 stopni od noży popularnej marki noży Global i aż o 8 od średniej twardości noży dostępnych na naszym rynku.