długość ostrza: 13 cm
długość ostrza: 14 cm
Miyabi to japońskie noże inspirowane tradycyjnymi samurajskimi mieczami – nie tylko idealnie ostrymi, lecz także zachwycającymi wyglądem. Wytwarzane w Japonii odznaczają się doskonałą jakością i precyzją wykonania, a także wyjątkowym designem – doceniają je zarówno profesjonalni szefowie kuchni, jak i amatorzy gotowania na całym świecie.
Seria 5000MCD to ekskluzywna kolekcja noży na najwyższym poziomie.
Ostrza o tradycyjnych japońskich kształtach wykonane są z damasceńskiej stali o stu warstwach i osadzone w trzonkach z bardzo dekoracyjnej brzozy masur.
Zarówno każde ostrze, jak i rękojeść ma swój niepowtarzalny wygląd i jest małym dziełem sztuki. Noże o ostrzu skalpela, idealnym wyważeniu i ergonomii zadowolą nawet najbardziej wymagających szefów kuchni.
Japońska marka Miyabi, zdając sobie sprawę, że wyjątkowy wygląd noży to za mało, postawiła na niezwykłą ostrość dzięki proszkowej stali Microcabridge. Do tego potrzebna była wielowiekowa wiedza mistrzów kowalstwa, połączona z nowoczesną metalurgią. Powstała kuźnia, która była w stanie przeprowadzić wszystkie niezbędne procesy technologiczne, aby stworzyć noże o ostrości dorównującej, a nawet przewyższającej klasyczne japońskie noże.
Miyabi – niesamowita ostrość
Marka Miyabi osiągnęła coś, czego trudno będzie powtórzyć. W nowoczesnej kuźni w Seki powstają noże, które swoją jakością i ostrością konkurują z nożami kosztującymi kilka czy kilkanaście tysięcy złotych za sztukę. Przykładem może być linia 132-warstowych noży Miyabi 5000 MCD Black. Najdroższy nóż z tej serii kosztuje około 2800 zł (dane z 2024 roku), a specjaliści twierdzą, że jego cena powinna być 2-3 razy wyższa. To właśnie jest fenomen marki Miyabi – potrafi tworzyć wyjątkowe noże w przystępnych cenach.
Marka, która ciągle się rozwija
Miyabi nieustannie poszukuje nowych rozwiązań i zaskakuje. Co jakiś czas pojawiają się niepowtarzalne noże, które zdobywają uznanie na całym świecie dzięki perfekcji wykonania, niezwykłej ostrości czy twardości stali, prawie dorównującej twardości diamentu. Wszystkie te noże są wytwarzane ręcznie. To nie jest kosmiczna technologia, ale klasyczna, wysokowęglowa stal, która przekroczyła swoje standardowe właściwości, stając się lepsza i ostrzejsza.
Wyjątkowość marki Miyabi polega na tym, że jest całkowicie japońska, mimo że jej właścicielem jest niemiecki koncern Zwilling (jeden z największych koncernów na świecie, założony w 1731 roku). Wielowiekowa japońska wiedza na temat kucia noży, wsparta zasobami potężnego koncernu, pozwoliła marce Miyabi rozwijać się i w spektakularny sposób poszerzyć pojęcie japońskiego noża.
kraj produkcji | Seki, Japonia |
---|---|
gwarancja | 30 lat |