Termometr do steków.
Termometr Steak Champ marki Mastrad pozwoli uzyskać pożądany stopień wysmażenia steka. Wystarczy wbić go w mięso, aż po nasadę a następnie przystąpić do smażenia. Kiedy dioda w nasadzie gwoździa zasygnalizuje oczekiwany stopień wysmażenia, należy zdjąć mięso, dać mu chwilę odpocząć i gotowe – można się delektować odpowiednio przyrządzonym stekiem.
Zalecenia producenta:
- grubość przyrządzanego steku nie powinna przekraczać 2,5 cm
- uruchom termometr, wkładając do podstawki w miejscu oznaczonym symbolem włącznika ON, lampka powinna błysnąć 3×2 kolorem zielonym, żółtym, czerwonym – termometr gotów do użycia (termometr wyłącza się samoczynnie)
- termometr wbij prosto, po nasadę w środek boku steku, tak by jego spiczasta końcówka nie wystawała
- urządzenie należy usunąć, kiedy dioda przestanie emitować sygnał świetlny, przy pomocy uchwytu znajdującego się z tyłu podstawki do przechowywania
- w przypadku steków dobrze wysmażonych należy usunąć termometr ze źródła ciepła wraz ze stekiem natychmiast, kiedy dioda wyemituje podwójny, czerwony, świetlny sygnał; dłuższe wystawianie na działanie temperatury może uszkodzić urządzenie
Termometr został wyprodukowany w oparciu o zaawansowaną, energooszczędną technologię LED. Wyposażony jest w niewymienną baterię, która wystarczy do przygotowania ok. 1000 steków.
Urządzenia nie można myć w zmywarce ani używać w kuchence mikrofalowej.