Syfon do nabijania kawy diazotem w celu przygotowania nitro cold brew.
Nitro cold brew to kawa serwowana na zimno wzbogacona diazotem, dzięki czemu zyskuje aksamitną strukturę, dodatkowe nuty smakowe i przyjemną piankę. Syfon Mastrad w zestawie z nabojami pozwoli przygotować ten wyjątkowy i modny napój, który stał się przebojem najlepszych kawiarni, we własnym domu. Zestaw może posłużyć również do przyrządzania herbaty lub koktajli.
Wskazówki dotyczące użytkowania:
- przed pierwszym użyciem należy delikatnie umyć elementy syfonu w ciepłej wodzie z dodatkiem łagodnego detergentu; przed każdym użyciem należy pojemnik przepłukać zimną wodą oraz upewnić się czy wszystkie otwory są drożne, używając dołączonej szczoteczki;
- przygotowujemy cold brew – 35 g grubo mielonej kawy zalewamy 0,5 l zimnej przefiltrowanej wody. Naczynie z kawą zamykamy lub przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na 9-12 godzin (im dłuższy proces „parzenia”, tym cięższa kawa). Po tym czasie przelewamy kawę przez filtr;
- do syfonu należy wlewać płyny bez grudek; jeśli używamy cukru, najlepiej wybrać cukier puder, a jeśli stosujemy zwykły kryształ, należy go uprzednio rozpuścić w odrobinie wody; dotyczy to także soli i przypraw
- nie należy przekraczać maksymalnej dozwolonej pojemności płynu;
- przed wkręceniem naboju należy upewnić się, że wszystkie elementy są na swoim miejscu, syfon powinien dać się lekko złożyć;
- po wkręceniu naboju potrząsamy syfonem główką do dołu do góry i do dołu ok. 10 razy – pozwoli to lepiej napowietrzyć zawartość;
- syfon otwieramy po upewnieniu się, że nie jest już pod ciśnieniem – w tym celu naciskamy tak długo rączkę, aż syfon przestanie wydawać charakterystyczny syczący dźwięk;
- jeśli zauważymy jakiekolwiek wybrzuszenie czy uszkodzenie, należy natychmiast zaprzestać dalszego używania syfonu.
Do syfonu dołączono dwie końcówki, szczoteczkę do czyszczenia oraz dziesięć naboi N₂.