Naczynie tagine (tajine, tadżin) z wysoką pokrywą w kształcie stożka wywodzi się z kuchni arabskiej, a najczęściej kojarzone jest z Marokiem. Taką samą nazwę nosi przygotowywana w nim potrawa – rodzaj gulaszu z duszonego mięsa, warzyw, owoców z korzennymi przyprawami.
Podstawa naczynia wykonana jest z żeliwa, dzięki czemu szybko i równomiernie się nagrzewa, a potem długo utrzymuje ciepło – nawet, gdy naczynie stoi już na stole, potrawa nadal pozostanie gorąca.
Przez otwór w ceramicznej pokrywie ulatuje nadmiar pary wodnej, jednak jej część osiada na ściankach pokrywy, skrapla się i spływa, dzięki czemu wciąż nawilża duszone produkty.
Tagine doskonale nadaje się do przyrządzania różnego rodzaju mięs, gulaszów oraz potraw z warzyw. Prezentuje się bardzo estetycznie, dlatego po zestawieniu naczynia ze źródła ciepła wystarczy podnieść pokrywę i podać potrawę bezpośrednio na stół.
Naczynia można używać na każdym rodzaju kuchenek, a także w piekarniku – dolna część tagine może służyć także jako tradycyjna brytfanna.
Produkt jest przystosowany do mycia w zmywarce.
numer katalogowy | Le Creuset 25138 27 06 00 0 42 |
---|
wymiary | |
---|---|
średnica | 27 cm |
wysokość | 30,5 cm |
materiał | żeliwo ceramika |