średnica: 36 cm
829,00 zł
Wok to połączenie patelni i garnka wyposażone w rączkę lub dwie. Posiada zaokrąglone, wysokie ścianki, dzięki którym ciepło jest równomiernie rozłożone po całej powierzchni. Smażenie w woku pochodzi z kuchni wschodniej, ale w ostatnich latach zostało rozpowszechnione także i w Europie. Smażenie odbywa się metodą „stir frying” – na bardzo gorący wok z niewielką ilością oleju (najlepiej słonecznikowego) wrzucamy mięso lub warzywa i smażymy ruszając naczyniem. Dzięki temu danie będzie gotowe w kilka minut oraz straci mniej substancji odżywczych niż podczas zwykłego smażenia.
Aby zaskoczyć rodzinę lub przyjaciół i na niedzielny obiad zaserwować (zamiast tradycyjnego kotleta) danie kuchni tajskiej, czyli pad thai, nie obędzie się bez zakupu odpowiedniego woka: aluminiowego, żeliwnego, stalowego czy ceramicznego. Niektóre z oferty naszego sklepu wyposażone zostały w pokrywki lub wkłady do smażenia w głębokim w tłuszczu lub gotowania na parze.