menu
Moje Kontokoszykszukaj
nasze sklepy: Warszawa, Katowice
Küchenprofi - Provence - żeliwna patelnia grillowa - średnica: 30 cm

Küchenprofi - Provence - żeliwna patelnia grillowa

średnica: 30 cm

347,12 zł

szybka wysyłka
Küchenprofi - Provence - patelnia żeliwna - średnica: 20 cm

Küchenprofi - Provence - patelnia żeliwna

średnica: 20 cm

237,90 zł

Küchenprofi - Provence - patelnia żeliwna - średnica: 20 cm

Küchenprofi - Provence - patelnia żeliwna

średnica: 20 cm

237,90 zł

szybka wysyłka
Küchenprofi - Provence - patelnia grillowa - wymiary: 26 x 26 cm

Küchenprofi - Provence - patelnia grillowa

wymiary: 26 × 26 cm

439,11 – 459,90 zł

2 kolory do wyboru
 
 
szybka wysyłkapokaż szczegóły
Staub - patelnia grillowa z silikonową rączką - średnica: 27 cm

Staub - patelnia grillowa z silikonową rączką

średnica: 27 cm

494,10 zł

Staub - patelnia do naleśników - średnica: 28 cm

Staub - patelnia do naleśników

średnica: 28 cm

439,00 zł

Patelnie żeliwne cieszyły się kiedyś opinią niezniszczalnych naczyń kuchennych, które mogą służyć przez całe życie. Nosiły miano „cygańskich patelni”, gdyż to właśnie Romowie odlewali te uchodzące za najlepsze. Odpowiednio używana i zadbana patelnia żeliwna na pewno posłuży przez wiele lat.

Żeliwo to stop żelaza z węglem, w którym zawartość węgla przekracza 2% – to właśnie ten dodatek zwiększa odporność na rdzewienie. Patelnie żeliwne bardzo dobrze przewodzą i absorbują ciepło, które jest równomiernie rozprowadzane po całej powierzchni. Tego typu patelnie świetnie sprawdzą się do powolnego duszenia warzyw czy mięsa. Są jednak dość ciężkie, o czym trzeba pamiętać kupując patelnię żeliwną np. osobie starszej.

Jak dbać o patelnię żeliwną? Należy unikać smażenia na niej kwaśnych produktów (np. pomidorów), gdyż patelnia może się odbarwić. Patelnię lepiej powoli rozgrzewać, gdyż jest wrażliwa na szok termiczny; nie należy myć jej w zmywarce, najlepiej czyścić tylko ciepłą wodą, a po użyciu wytrzeć do sucha. Raz na jakiś czas warto nasmarować ją olejem roślinnym. Jej niewątpliwą zaletą jest to, że smażąc lub mieszając można używać stalowych łopatek.

Dostępne są dwa rodzaje patelni żeliwnych: z emaliowaną powłoką lub bez. Emalia sprzyja wytwarzaniu się patyny, która wpływa na intensywny, wyjątkowy smak przyrządzanych potraw. Natomiast patelnie bez powłoki mogą wpłynąć na zwiększenie zawartości żelaza w diecie.


inspiracje i ciekawostki z naszego bloga

bądź na bieżąco

otrzymuj naszą gazetkę z informacjami o nowościach i promocjach

Moje Konto
zaloguj mnie
nowe konto|przechowalnia||pomoc