menu
Moje Kontokoszykszukaj
nasze sklepy: Warszawa, Katowice
Guzzini - Cooking - patelnia grillowa z powłoką nieprzywierającą - wymiary: 28 x 28 cm

Guzzini - Cooking - patelnia grillowa z powłoką nieprzywierającą

wymiary: 28 × 28 cm

265,00 zł

Patelnia grillowa pozwoli cieszyć się mięsem „jak z grilla” nie tylko latem, ale cały rok. Najbardziej charakterystyczną cechą patelni grillowych są żłobienia, dzięki którym tłuszcz spływa ze smażonego mięsa. Mogą one też pokryć potrawy apetycznie wyglądającymi pręgami. Nauczenie się jak smażyć na patelni grillowej może wymagać kilku prób, ale powstałe w ten sposób burgery i steki wynagrodzą ten trud.

Choć patelnia grillowa nie zastąpi prawdziwego grilla (pewnie znajdą się grillowi pasjonaci, dla których taka sugestia byłaby zniewagą), ma ona pewne zalety. Niekwestionowaną przewagą patelni grillowych jest możliwość ich używania nawet wtedy, gdy pogoda za oknem zniechęca do wyściubiania nosa na zewnątrz. Cieszenie się grillowaną karkówką czy łososiem o każdej porze roku to perspektywa, na którą warto zwrócić uwagę. Kolejną różnicą jest to, że smażenie na patelni grillowej wymaga mniej zachodu niż rozpalanie grilla i jego późniejsze szorowanie. Patelnia taka będzie więc dobrym wyborem dla koneserów grillowanych potraw, dla których liczy się wygoda.

W ofercie FIDE.pl przedstawiamy szeroką gamę wariantów patelni grillowych, jest jednak kilka cech, które najczęściej charakteryzują tego rodzaju produkty. Większość wykonana jest z żeliwa, ponieważ materiał ten najlepiej się nagrzewa i oddaje ciepło smażonym składnikom. Patelnie grillowe często są kwadratowe – kształt ten zwiększa ich powierzchnię użytkową i lepiej naśladuje tradycyjny ruszt. Niektóre produkty wyposażone są także w dzióbek, który umożliwi wylanie wytopionego tłuszczu. Patelnie grillowe rzadko występują z powłoką nieprzywierającą, ponieważ ich karbowana powierzchnia naturalnie zmniejsza prawdopodobieństwo przywarcia. Osobom planującym zakup patelni grillowej polecamy także akcesoria grillowe, takie jak praski do hamburgerów czy szczypce.

Jak smażyć na patelni grillowej? Wymaga to trochę wprawy, ale jest kilka rad, o których warto pamiętać:

  1. Nawet tłuste mięso, takie jak karkówka czy żeberka, wymaga natłuszczenia patelni – zawsze należy najpierw posmarować ją oliwą lub innym tłuszczem.
  2. Patelnia powinna być dobrze rozgrzana. Pozwoli to na równomierne smażenie i ułatwi uzyskanie charakterystycznych, grillowych pręg. Najlepsza temperatura, aby mięso nie było ani zbyt tłuste, ani zbyt wysuszone, to 200-225°C, czyli około pięciu minut nagrzewania patelni na średnio wysokim ogniu.
  3. Warto zwrócić uwagę na głębokość rowków. Warzywa, ryby i drób mogą być grillowane na dowolnej patelni, ale czerwone mięso, zwłaszcza takie, z którego wytopi się dużo tłuszczu, może potrzebować więcej przestrzeni pod spodem.
  4. Aby jedzenie wyglądało najbardziej estetycznie, najlepiej unikać ruszania nim po położeniu na patelni aż do momentu jego obrócenia.

Zapraszamy do eksperymentowania ze swoją patelnią grillową, gdyż najsmaczniejsze dania wychodzą wtedy, gdy kucharz może doprawić je odrobiną własnego doświadczenia.


inspiracje i ciekawostki z naszego bloga

bądź na bieżąco

otrzymuj naszą gazetkę z informacjami o nowościach i promocjach

Moje Konto
zaloguj mnie
nowe konto|przechowalnia||pomoc