menu
Moje Kontokoszykszukaj
nasze sklepy: Warszawa, Katowice
Officina Alessi - La Cintura di Orione - patelnia stalowo-miedziana - średnica: 28 cm

Officina Alessi - La Cintura di Orione - patelnia stalowo-miedziana

średnica: 28 cm

1699,00 zł

Patelnie niepokryte powłoką nieprzywierającą najlepiej sprawdzą się przy szybkim smażeniu w wysokiej temperaturze. Będą szczególnie skuteczne podczas smażenia mięsa. W przeciwieństwie do patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu, patelnie bez takiego zabezpieczenia wymagają trochę wprawy, gdyż chwila nieuwagi lub zbyt mała ilość tłuszczu może doprowadzić do przywarcia i przypalenia potrawy. Z drugiej jednak strony, patelniom takim niestraszne są wszelkiego rodzaju narzędzia, gdyż ich powierzchnia jest znacznie wytrzymalsza.

Większość patelni do szybkiego smażenia wykonana jest ze stali nierdzewnej. Materiał ten nie ulega korozji i długo zachowuje swój estetyczny wygląd, jest także neutralny dla smaku i zapachu przygotowywanych potraw. Patelnie stalowe wyposażone są w grube dno z aluminium, które jest lepszym przewodnikiem ciepła. Patelnie żeliwne również najczęściej występują bez powłoki nieprzywierającej, jednak takie patelnie bywają także wykonane z żelaza, miedzi, ceramiki, emaliowanej stali a nawet ze szkła.

Podczas smażenia na patelni niezabezpieczonej powłoką nieprzywierającą należy uważnie jej pilnować – w przypadku niektórych steków nawet minuta nieuwagi czyni różnicę. O ile nie dusimy dania w dużej ilości sosu, powinniśmy zadbać o to, aby na patelni było wystarczająco dużo tłuszczu. Choć możliwe jest także smażenie bez niego – mięso poddane wysokiej temperaturze przywrze do dna w początkowej fazie smażenia, ale po kilku minutach wytworzy się na nim ścięta warstwa, która pozwoli bez trudu podnieść i obrócić stek.


inspiracje i ciekawostki z naszego bloga

bądź na bieżąco

otrzymuj naszą gazetkę z informacjami o nowościach i promocjach

Moje Konto
zaloguj mnie
nowe konto|przechowalnia||pomoc