długość ostrza: 14 cm
189,00 zł
długość ostrza: 20 cm; w drewnianym pudełku
229,00 zł
stal R-2 + palisander
1529,00 – 2199,00 zł
stal R-2 + biała kość bycza
2599,00 – 3299,00 zł
stal VG-10 + drewno żelazne
1599,00 – 2149,00 zł
stal VG-10 + żółta kość bycza
1499,00 – 1989,00 zł
129,00 – 166,32 zł
Nóż szefa kuchni to jedno z najważniejszych narzędzi kuchennych, a jego zastosowanie jest tak uniwersalne, że wielu kucharzom wystarczy on do przygotowania całego posiłku. Noże tego typu zazwyczaj cechują się szeroką klingą, która zwęża się ku czubkowi. Dzięki temu poszczególne części ostrza mogą być wykorzystywane do wykonywania różnych prac. Najszersza część klingi znajduje się przy progu i umożliwia włożenie znacznej siły w krojenie. Posłuży do dzielenia dużych warzyw oraz sprawiania czy krojenia białego i czerwonego mięsa. Noże zwykle są tak wyważone, aby długotrwała praca nie męczyła nadgarstka, co pozwoli na szatkowanie warzyw słupki czy siekanie ziół. Spiczasty czubek noża ułatwi precyzyjne prace i krojenie mniejszych składników, a także pozwoli na rozpoczęcie równego cięcia podczas filetowania ryb. Dodatkową zaletą szerokiej klingi jest możliwość przenoszenia pokrojonych składników jak na łopatce, co usprawni pracę.
Japońskim odpowiednikiem noża kucharza jest nóż Santoku. Ten przeznaczony do krojenia mięsa, ryb i warzyw nóż ma zazwyczaj bardzo szerokie ostrze, które zaczyna się zwężać dopiero bliżej czubka. Podobnie do noża szefa kuchni, nóż Santoku sprawdzi się przy obróbce mięsa, filetowaniu ryb, szatkowaniu warzyw, siekaniu ziół i krojeniu owoców, co czyni go narzędziem o powszechnym zastosowaniu. Szeroka klinga posłuży do zgniatania ząbków czosnku oraz przenoszenia składników. Japońskie noże zwykle są lżejsze od swoich europejskich odpowiedników, dlatego nóż Santoku jeszcze lepiej sprawdza się przy pracach wymagających czasu lub precyzji, takich jak szatkowanie warzyw w słupki julienne czy filetowanie ryb. Lżejsza klinga oznacza jednak, że krojenie twardych składników może wymagać trochę więcej siły.