Grzanka jest kulinarnym odpowiednikiem czystej kartki papieru w rękach artysty. Możesz na niej położyć co tylko chcesz, aby stworzyć wyjątkowe śniadanie, kolację czy deser. Jednym z najpopularniejszych dodatków jest oczywiście ser, ale na tostach kucharzy świata znajdują się także składniki takie jak awokado, jajka w koszulkach, smażony boczek czy sałatka z tuńczykiem. Oznacza to, że zakup nawet tak prostego urządzenia jak toster może być początkiem kulinarnej przygody.
Co dokładnie może zrobić dla Ciebie toster? Oczywiście podgrzać pieczywo, zamieniając jego kromki w grzanki, ale oprócz tego? Duża część wysokiej jakości tosterów wyposażona jest w cztery standardowe funkcje:
Często pojawiającym się elementem jest także tacka na okruchy. Ułatwia ona czyszczenie tostera dzięki możliwości wysunięcia jej i wysypania zebranych okruchów. Właściciele zmywarek mogą także sprawdzić, czy tacka jest przystosowana do tego sposobu mycia.
Choć idea kryjąca się za działaniem tostera rzeczywiście jest prosta, to chęć jego zakupu nie musi oznaczać łatwego wyboru. Kupując toster należy zastanowić się nad takimi sprawami jak:
Poniżej przedstawiamy opis poszczególnych cech tosterów, aby ułatwić Państwu wybór.
Najpowszechniejsze są tostery o dwóch małych komorach, pozwalające na szybkie przyrządzenie dwóch tostów. Częste są również dwa razy większe modele z czterema komorami, w których szybko przygotujemy bazę do śniadania dla dwóch osób. Rzadziej zdarzają się tostery jednokomorowe, które pomogą w oszczędzaniu energii osobom, które jednorazowo przygotowują tylko jeden tost. Warto także zwrócić uwagę na wielkość samych komór. Szersze komory nie tylko pozwolą na opiekanie grubszych kromek, ale mogą także zmieścić dwie kromki chleba tostowego. W ten sposób przygotujemy tosty „przyrządzone z jednej strony”, o jakich śpiewał Sting w swoim hicie „Englishman In New York”.
Oprócz standardowych tosterów w sprzedaży dostępne są również tostery długokomorowe. Większość z nich wyposażona jest w jedną długą komorę, która pozwala na trochę większą elastyczność. W długiej komorze opieczemy nie tylko jedną lub dwie kromki chleba tostowego, ale także jedną długą kromkę chleba. Jeśli więc ktoś woli pajdę w wersji chrupiącej, toster długokomorowy jest kluczem do sukcesu. Występujące rzadziej tostery o dwóch długich komorach umożliwią różne kombinacje, które sprawdzą się tam, gdzie domownicy mają różne preferencje – opieką na przykład dużą kromkę chleba i dwie kromki pieczywa tostowego jednocześnie.
Najczęściej kromki chleba umieszczane są w koszykach, które opuszczamy za naciśnięciem przycisku. Gdy toster skończy opiekanie, tosty „wyskakują” w górę (oczywiście nie tak wysoko, jak można to czasem zobaczyć w kreskówkach). W niektórych modelach możliwe jest użycie uchwytu, który służy do opuszczania kromek, aby je lekko unieść, co ułatwi ich wyjęcie. Tostery z wyższej półki mogą być wyposażone w „windy” na kromki, które opuszczą je i uniosą dla wygody użytkownika. Wygodnym rozwiązaniem są także koszyki do opiekania kanapek, które umieszcza się w tosterze z kromkami w środku. Koszyki takie wyposażone są w nienagrzewające się uchwyty, które pozwolą na bardzo łatwe wyjęcie tostów.
Moc grzałek tostera wpływa nie tylko na nasz rachunek za prąd, ale także na prędkość działania urządzenia. W sprzedaży dostępne są tostery o mocy od 600 W do nawet 2500 W, różnica jest więc duża. Im więcej mocy, tym szybciej toster przygotuje grzanki, dlatego na moc powinny zwrócić uwagę przede wszystkim osoby niecierpliwe. Jeśli jednak z łatwością przychodzi Ci spokojne zaczekanie na gorące śniadanie, gdyż nie zależy Ci tak bardzo na czasie, nie musisz szukać najpotężniejszego urządzenia.
Producenci małych AGD prześcigają się w projektowaniu pięknie prezentujących się urządzeń. W przypadku tosterów jest to szczególnie ważne, gdyż to jedno z tych akcesoriów, które pozostają na blacie na stałe. Dlatego nawet jeśli nie ma to wpływu na przygotowywanie grzanek, warto wybrać urządzenie, które najlepiej będzie pasowało do kuchni, aby toster cieszył nie tylko podniebienie, ale także oko.
W przypadku wyglądu tostera bardzo ważny jest oczywiście kolor. Najczęściej występują tostery w metalicznym kolorze stali oraz z czarnymi elementami, ale oprócz tego dostępny jest szeroki wybór kolorów. Do kuchni zaprojektowanych w stylu shabby chic pasować będą tostery w pastelowych kolorach, zaś współczesne, minimalistyczne kuchnie będą najlepszym miejscem dla czarnych i białych urządzeń. Oczywiście zawsze dobrym wyborem jest także zdecydowanie się po prostu na swój ulubiony kolor.
Oprócz koloru liczy się także projekt obudowy tostera. Klasyczna stylistyka retro, powściągliwy minimalizm, artystyczna awangarda – wszystkie te style mogą pojawić się wśród tych niepozornych produktów. Jeśli producent wydał serię małych AGD, w sprzedaży dostępne będą także inne urządzenia, które stworzą jednolitą kompozycję z tosterem. Być może więc warto zdecydować się na większe zakupy, aby tchnąć nowe życie w kuchenny blat.
Jest jeszcze kilka mniej ważnych cech, na które też można zwrócić uwagę przy wyborze tostera. Ponieważ grzałki tostera mocno się nagrzewają, niektóre modele wyposażone są w izolacyjne ścianki zapobiegające możliwości poparzenia. Może to przydać się osobom, którym zdarza się przygotowywać posiłek w roztargnieniu.
Jeśli nie lubisz plączących się po blacie kabli, sprawdź, czy pod tosterem znajduje się miejsce na zwinięcie przewodu. Umożliwi ono schowanie nadmiaru kabla, a także jego całkowite zwinięcie, jeśli toster miałby zostać schowany do szafki. Oszczędności miejsca sprzyja także możliwość przechowywania dodatkowych akcesoriów, takich jak koszyki do kanapek, wewnątrz komór tostera.
Skoro mowa o dodatkowych akcesoriach, to na nie też warto zwrócić uwagę. Miłośnicy ciepłych bułeczek powinni sprawdzić, czy do tostera dołączony jest ruszt do bułek (lub czy istnieje możliwość jego dokupienia). Wspomniane już koszyki do kanapek ułatwią przygotowywanie ciepłych śniadań czy kolacji, w sprzedaży znajdują się także uniwersalne torebki. Przed ich zakupem upewnij się jednak, że wybrany toster ma wystarczająco szerokie komory.
Opiekacz, zwany też tostownicą, służy do przygotowywania gorących kanapek z dwóch kromek chleba przełożonych serem. Kanapki te również znane są jako tosty, przez co zdarza się, że urządzenie do ich przyrządzania nazywane jest tosterem. Tak, trochę to mylące, ale zawiłości językowe takie bywają. W tej kategorii jednak słowem „toster” określamy urządzenie do przygotowywania grzanek. Z jego pomocą przygotujesz chrupiące tosty, które posłużą Ci jako baza do najróżniejszych kanapek, zarówno na słono, jak i na słodko. Jeśli interesują Cię przypieczone kanapki z rozpuszczonym serem, zastanów się nad zakupem opiekacza lub wyposaż się w toster, do którego możesz dokupić koszyki do kanapek.