menu
Moje Kontokoszykszukaj
nasze sklepy: Warszawa, Katowice
Küchenprofi - kamień do pizzy na stalowym stojaku - wymiary: 35,5 x 38 cm

Küchenprofi - kamień do pizzy na stalowym stojaku

wymiary: 35,5 × 38 cm

161,42 zł

szybka wysyłka
Küchenprofi - kamień do pizzy - średnica: 30 cm

Küchenprofi - kamień do pizzy

średnica: 30 cm

99,90 zł

szybka wysyłka
Küchenprofi - kamień do pieczenia pizzy - wymiary: 35,5 x 40 cm

Küchenprofi - kamień do pieczenia pizzy

wymiary: 35,5 × 40 cm

214,00 zł

szybka wysyłka
Boska - Pizza Party Hot Stone - kamień do pizzy z podgrzewaczem - średnica: 33 cm

Boska - Pizza Party Hot Stone - kamień do pizzy z podgrzewaczem

średnica: 33 cm

172,90 zł

Boska - DELUX - kamień do pizzy - wymiary: 40 x 32 cm

Boska - DELUX - kamień do pizzy

wymiary: 40 × 32 cm

139,90 zł

szybka wysyłka
Boska - DELUX - kamień do pizzy - średnica: 29 cm

Boska - DELUX - kamień do pizzy

średnica: 29 cm

127,90 zł

szybka wysyłka
Eva Solo - kamień do pieczenia - średnica: 35,5 cm

Eva Solo - kamień do pieczenia

średnica: 35,5 cm

220,00 zł

szybka wysyłka
LotusGrill - Classic - kamień do pizzy - średnica: 29 cm

LotusGrill - Classic - kamień do pizzy

średnica: 29 cm

330,00 zł

szybka wysyłka
LotusGrill - XL - kamień do pizzy na stalowym stojaku - średnica: 38 cm

LotusGrill - XL - kamień do pizzy na stalowym stojaku

średnica: 38 cm

380,00 zł

Nie musisz wybierać się do włoskiej restauracji za każdym razem, gdy masz ochotę na autentyczną, chrupiącą pizzę. Jeśli użyjesz kamienia do pizzy, włoski placek będzie doskonale upieczony. Całkowicie wolna ręka co do wyboru składników sprawi, że wystarczy tylko pokropić pizzę oliwą z oliwek, otworzyć butelkę ulubionego wina i cieszyć się wykwintną ucztą dokładnie dopasowaną do własnego gustu.

Czym jest kamień do pizzy?

Kamień do pizzy to produkt o płaskim kształcie i porowatej powierzchni służący do pieczenia pizzy w piekarniku lub na grillu. Najczęściej wykonywany jest z ceramiki lub minerałów, dlatego powszechnie nazywa się go kamieniem. Istnieją jednak produkty z żeliwa i stali o identycznym zastosowaniu, które również potocznie nazywa się kamieniami do pizzy.

Tradycyjne, oryginalne pizze przygotowywane są przez włoskich szefów kuchni w piecach wykonanych z cegieł, betonu czy gliny, wewnątrz których panuje wysoka temperatura przekraczająca nawet 500°C. Idea kamieni do pizzy wzięła się z prób odtworzenia tych warunków w domu, aby również typowy piekarnik pozwalał na pieczenie w wysokiej temperaturze i odpowiednie odprowadzanie wilgoci.

Dlaczego warto używać kamienia do pizzy?

Domowy piekarnik nie tylko nagrzewa się do dużo niższej temperatury niż piec kamienny, ale także uwalnia ją w momencie otwarcia. Sprawia to, że pizza umieszczana jest w jeszcze niższej temperaturze. Kamienie do pizzy wykonywane są z materiałów o wysokim potencjale magazynowania ciepła, które uwalniają temperaturę powoli. Rozgrzany kamień do pizzy nie schładza się więc w momencie otwarcia piekarnika, a ciasto kładzione jest na odpowiednio wysokiej temperaturze.

Drugą ważną zaletą kamieni do pizzy jest pochłanianie wilgoci. Ich chropowata powierzchnia „wciąga” wilgoć z ciasta. W połączeniu z krótkim czasem pieczenia w wysokiej temperaturze sprawia to, że ciasto pizzy jest doskonale chrupiące na wierzchu i miękkie wewnątrz. Cechy te sprawiają, że wielu domowych kucharzy lubi testować kamienie do przygotowania wszelkiego rodzaju innych wypieków, jak calzone, tarty, pity, a nawet burgery czy paluszki rybne.

Rodzaje kamieni do pizzy

Kamienie do pizzy dzieli się przede wszystkim ze względu na materiał wykonania, a każdy z nich ma swoje wady i zalety. Kamienie ceramiczne, najczęściej wykonane z szamotu, są najtańsze i dają doskonałe rezultaty. Są jednak kruche, należy więc bardzo uważać obchodząc się z nimi, a zmiana koloru (niemająca wpływu na funkcjonalność, a jedynie na walory estetyczne) może występować na nich nawet od pierwszego użycia.

Kamienie do pizzy wykonane z kordierytu bardziej równomiernie absorbują wilgoć, dzięki czemu chrupiąca pizza jest zawsze zgodna z oczekiwaniami. Kamienie te są także bardziej wytrzymałe i lepiej znoszą zmiany temperatur. Są jednak droższe, a także cięższe, co może utrudniać ich używanie i mycie.

W sprzedaży można natrafić także na „kamienie” do pizzy wykonane z metalu, na przykład z żeliwa czy stali. Ze względu na ich powszechniejsze zastosowanie jako blachy do pieczenia produkty te są zazwyczaj najdroższe.

Jak używać kamienia do pizzy

Używając kamieni do pizzy należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Przede wszystkim należy unikać szoków temperaturowych, gdyż mogą one spowodować pęknięcie. Kamień powinien być w piekarniku przez cały czas nagrzewania, a po użyciu powinien ostygnąć zanim zostanie umyty. Nie należy też kłaść na rozgrzanym kamieniu pizzy mrożonej.

W zależności od instrukcji producenta kamienie do pizzy często mogą być używane także na grillu (dotyczy to zwłaszcza kamieni z kordierytu), gdzie sprawdzą się nie tylko do przyrządzenia pizzy z grilla, ale także do grillowania delikatnych składników, takich jak boczek czy krewetki.

Dobrą wiadomością dla posiadaczy małych kuchni jest to, że kamień można z powodzeniem stale przechowywać w piekarniku. Podczas nagrzewania będzie on magazynował temperaturę, działając jak regulator zapobiegający nagłemu spadkowi temperatury w momencie otwarcia. Należy zwrócić jednak uwagę, aby kamień nie blokował przepływu powietrza.

Po więcej szczegółów zapraszamy do wpisu o kamieniach do pizzy na naszym blogu.


inspiracje i ciekawostki z naszego bloga

bądź na bieżąco

otrzymuj naszą gazetkę z informacjami o nowościach i promocjach

Moje Konto
zaloguj mnie
nowe konto|przechowalnia||pomoc