Zestaw do przygotowywania kombuchy – napoju z fermentowanej herbaty.
Kombucha (znana również jako kombucza) to orzeźwiający, musujący napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji za sprawą symbiotycznej kolonii bakterii i drożdży. Napój ma nie tylko wyjątkowy smak, jest również bogaty w witaminy, probiotyki oraz antyoksydanty.
W skład zestawu wchodzi:
- dystrybutor z kranikiem o pojemności 3,0 l z drewnianą pokrywką
- 2 słoiki z uchwytami do serwowania o pojemności 0,4 l
- 3 filtry muślinowe o wymiarach 21×21 cm
- sznurek o długości 2 m
Sposób użycia:
- zagotuj wodę w garnku, wsyp cukier i mieszaj do rozpuszczenia
- wrzuć torebki czarnej herbaty i pozostaw na 15 minut; po upływie tego czasu wyjmij je, a napój wystudź
- przelej napój do dystrybutora i dodaj scoby (symbiotyczną kolonię bakterii i drożdży)
- przykryj muślinową ściereczką, obwiąż sznurkiem i pozostaw na 7-15 dni
- po tym czasie wyjmij scoby, zamknij dystrybutor pokrywką – napój jest gotowy do spożycia
Przygotowany napój należy przechowywać w lodówce.
Nie należy zalewać słoików wrzątkiem.