Słoje z szerokimi wlewami do przygotowywania przetworów.
Słoiki świetnie nadają się do przygotowywania przetworów, sprawdzą się zwłaszcza przy konserwowaniu i kiszeniu. Szeroki wlew ułatwia wkładanie do środka całych warzyw czy owoców.
Naczynia zostały wykonane z wysokiej jakości szkła. Z przodu widnieje tłoczone logo producenta, zaś z tyłu jest miarka.
Do każdego słoika dołączona jest dwuczęściowa nakrętka – zakręcany element można wykorzystywać do 10 razy, wieczko zaś jest jednorazowe.
Porady dotyczące użytkowania:
- przed wekowaniem słoiki i pokrywy wysterylizuj we wrzącej wodzie – zalej słoiki zimną wodą i stopniowo zwiększaj jej temperaturę, gdy zacznie wrzeć, gotuj naczynia przez 10 minut
- nie używaj pękniętego ani wyszczerbionego słoika
- pomiędzy zawartością słoika a spodem zakrętki zachowaj przestrzeń ok. 1-2 cm
- upewnij się, że obręcz słoika jest czysta, nałóż wieczko próżniowe na słoik, następnie umieść zewnętrzną nakrętkę i dokładnie dokręć – niewłaściwe dokręcenie słoika może skutkować popsuciem się przetworu
- nie stawiaj gorącego słoika na zimnej, mokrej lub metalowej powierzchni, ponieważ szkło może pęknąć
- pasteryzując słoiki w gorącej wodzie, nie pozwól, aby miały one bezpośredni kontakt z dnem naczynia, nie zanurzaj ich również gwałtownie w gotującej się wodzie – temperatura wody powinna rosnąć stopniowo
- zawekowany słoik powinien stać do góry dnem przez 24 h
- szklane słoiki są przystosowane do mycia w zmywarce, nakrętki należy myć ręcznie