Słoik do przygotowywania przetworów.
Słoik przeznaczony do wekowania przetworów został wykonany z wysokiej jakości grubego szkła. Wyposażony jest w dwuczęściową nakrętkę – zakręcany element można wykorzystywać do 10 razy, wieczko zaś jest jednorazowe. Przednią ścianę słoika zdobi tłoczony napis z nazwą producenta, jest tam również wydzielone miejsce na naklejkę z oznaczeniem zawartości.
Słoik może posłużyć także do przechowywania produktów sypkich, ciastek, cukierków lub jako pojemnik na przybory szkolne czy inne drobiazgi. Sprawdzi się także do podawania lemoniady czy sałatek.
Porady dotyczące użytkowania:
- przed wekowaniem słoiki i pokrywy wysterylizuj we wrzącej wodzie – zalej słoiki zimną wodą i stopniowo zwiększaj jej temperaturę, gdy zacznie wrzeć, gotuj naczynia przez 10 minut
- nie używaj pękniętego ani wyszczerbionego słoika
- pomiędzy konfiturą i spodem zakrętki zachowaj przestrzeń ok. 1-2 cm, pęcherzyki powietrza usuń za pomocą drewnianej lub silikonowej szpatuły
- upewnij się, że obręcz słoika jest czysta, nałóż wieczko próżniowe na słoik, następnie umieść zewnętrzną nakrętkę i dokładnie dokręć – niewłaściwe dokręcenie słoika może skutkować popsuciem się przetworu
- nie stawiaj gorącego słoika na zimnej, mokrej lub metalowej powierzchni, ponieważ szkło może pęknąć
- pasteryzując słoiki w gorącej wodzie, nie pozwól, aby miały one bezpośredni kontakt z dnem naczynia, nie zanurzaj ich również gwałtownie w gotującej się wodzie – temperatura wody powinna rosnąć stopniowo
- zawekowany słoik powinien stać do góry dnem przez 24 h
- szklany słoik jest przystosowany do mycia w zmywarce, nakrętkę należy myć ręcznie