Słoik w kształcie pomarańczy do przygotowywania przetworów.
Szklany słoik wyposażony w dwuczęściową metalową pokrywkę doskonale nadaje się do wekowania. Pomoże przygotować domowe konfitury i dżemy, sprawdzi się również w roli oryginalnego naczynia do serwowania deserów.
Słoik wyróżnia się atrakcyjną formą – pękaty kształt, charakterystyczna faktura i wzór liścia przywodzą na myśl owoc pomarańczy. Dodatkowo na przedniej ściance widnieje tłoczone logo producenta.
Porady dotyczące użytkowania:
- przed wekowaniem słoiki i pokrywy wysterylizuj we wrzącej wodzie – zalej słoiki zimną wodą i stopniowo zwiększaj jej temperaturę, gdy zacznie wrzeć, gotuj naczynia przez 10 minut
- nie używaj pękniętego ani wyszczerbionego słoika
- pomiędzy konfiturą i spodem zakrętki zachowaj przestrzeń ok. 1-2 cm, pęcherzyki powietrza usuń za pomocą drewnianej lub silikonowej szpatuły
- upewnij się, że obręcz słoika jest czysta, nałóż wieczko próżniowe na słoik, następnie umieść zewnętrzną nakrętkę i dokładnie dokręć – niewłaściwe dokręcenie słoika może skutkować popsuciem się przetworu
- nie stawiaj gorącego słoika na zimnej, mokrej lub metalowej powierzchni, ponieważ szkło może pęknąć
- pasteryzując słoiki w gorącej wodzie, nie pozwól, aby miały one bezpośredni kontakt z dnem naczynia, nie zanurzaj ich również gwałtownie w gotującej się wodzie – temperatura wody powinna rosnąć stopniowo
- zawekowany słoik powinien stać do góry dnem przez 24 h
- szklany słoik jest przystosowany do mycia w zmywarce, nakrętkę należy myć ręcznie