Dania gotowane na parze w bambusowym koszyczku to sposób znany Azjatom od setek lat. Potrawy przygotowane w ten sposób zachowają aromat, witaminy i składniki mineralne, są też znacznie zdrowsze i mniej kaloryczne. Gotując w ten sposób zaoszczędzisz czas: możesz przygotować cały obiad w jednym naczyniu, którego nie trzeba myć (wystarczy użyć pergaminu).
Parownik składa się z dwóch wkładek oraz pokrywki. Pozwala na jednoczesne przygotowanie dwóch potraw, np. ryby czy mięsa i warzyw. Doskonale nadaje się do przyrządzania smakołyków kuchni azjatyckiej, np. pierożków jaozi.
Wystarczy tylko wlać wodę do woka, garnka lub patelni i położyć na tym koszyczek przykryty pokrywką, ale tak, by nie dosięgała go woda.
Bambus, z którego został wykonany parownik Vital to materiał, który wchłania wilgoć i utrzymuje ciepło. Nie zbutwieje, a po umyciu bardzo szybko wysycha.
Parownika nie należy myć w zmywarce.
numer katalogowy | Kela 77160 |
---|
wymiary | |
---|---|
średnica | 18 cm |
wysokość | 15 cm |
materiał | bambus |