menu
Moje Kontokoszykszukaj
nasze sklepy: Warszawa, Katowice
Kela - Frutta - sokownik parowy - średnica: 25 cmKela - Frutta - sokownik parowyKela - Frutta - sokownik parowy
Kela - Frutta - sokownik parowy - średnica: 25 cm
20%

Sokownik posłuży do pozyskiwania soku z wszelkiego rodzaju produktów, takich jak warzywa, owoce czy zioła. Sokownik pozwoli także na uzyskanie soku np. z czarnego bzu, który bez obróbki nie nadaje się do spożycia. Po pozyskaniu soku warzywa i owoce będą mogły zostać wykorzystane do przecieru.

czytaj dalej

Black Friday
569,90 zł
455,92 zł
dostawa gratis
tylko 1 sztuka dostępna
szybka wysyłka - jeszcze dziś

Zestaw do przygotowywania soku.

Sokownik posłuży do pozyskiwania soku z wszelkiego rodzaju produktów, takich jak warzywa, owoce czy zioła. Sokownik pozwoli także na uzyskanie soku np. z czarnego bzu, który bez obróbki nie nadaje się do spożycia. Po pozyskaniu soku warzywa i owoce będą mogły zostać wykorzystane do przecieru.

W skład sokownika wchodzi:

  • podstawa przystosowana do używania na wszystkich rodzajach kuchenek, również indukcyjnych
  • zbiornik do zbierania soku
  • kosz na produkty spożywcze
  • szklana pokrywka
  • silikonowa rurka do odprowadzania soku
  • zacisk do silikonowej rurki

Instrukcja użycia sokownika:

  1. Wlej wodę do podstawy i doprowadź do wrzenia. Gdy to nastąpi, zmniejsz ogień, ale upewnij się, że woda cały czas równomiernie wrze. W trakcie gotowania może być potrzebne ponowne napełnienie, aby zapobiec gotowaniu pustego garnka, które może uszkodzić sokownik.
  2. Na podstawie z wrzącą wodą umieść zbiornik do zbierania soku z silikonową rurką. Rurka powinna być na razie zamknięta z użyciem zacisku.
  3. Na zbiorniku umieść kosz, napełnij go produktami takimi jak warzywa, owoce czy zioła i przykryj pokrywką. Produkty powinny najpierw zostać dokładnie umyte, większe kawałki pokrojone. Jeśli produkty będą służyć do przygotowania przecieru, należy pozbyć się gniazd nasiennych, pestek, szypułek itp. W przeciwnym razie elementy niejadalne mogą pozostać w warzywach i owocach. Owoce należy zasypać cukrem – do sokownika dołączona jest tabela informująca o odpowiedniej ilości cukru dla każdego owocu.
  4. Przygotuj butelki. Muszą one zostać dokładnie umyte, a potem podgrzewane w kąpieli wodnej przez około 30 minut w temperaturze 80°C, aby zapobiec ich pękaniu podczas napełniania gorącym sokiem.
  5. Spuść ok. 1 litra soku do butelek zdejmując stalowy zacisk z rurki, a następnie równomiernie zalej nim produkty. Przyspieszy to wytwarzanie się soku.
  6. Napełniaj gorące butelki sokiem do pełna i szczelnie zamykaj. Sok musi mieć temperaturę powyżej 75°C podczas napełniania, aby mógł być długo przechowywany. Pozwól butelkom z sokiem powoli ostygnąć i przechowuj w chłodnym i suchym pomieszczeniu.

Do sokownika dołączona jest tabela informująca o czasie gotowania dla wielu rodzajów warzyw, owoców i ziół.
Wszystkie elementy zestawu oprócz silikonowej rurki są przystosowane do mycia w zmywarce.

numer katalogowyKela 10992
wymiary
średnica25 cm
wysokość36 cm
materiałstal nierdzewna 18/10
szkło
silikon
gwarancja5 lat

inspiracje i ciekawostki z naszego bloga

bądź na bieżąco

otrzymuj naszą gazetkę z informacjami o nowościach i promocjach

Moje Konto
zaloguj mnie
nowe konto|przechowalnia||pomoc