Patelnia została wykonana z żelaza, dzięki czemu nagrzewa się bardzo szybko i dobrze przewodzi ciepło. Umożliwia używanie metalowych narzędzi kuchennych do mieszania i przewracania smażonych potraw. Oczko w uchwycie pozwala zawiesić patelnię na haku.
Patelni nie należy myć w zmywarce, gdyż może to powodować rdzewienie. Po wyczyszczeniu i wytarciu do sucha warto nasmarować ją odrobiną jadalnego oleju.
Przed pierwszym użyciem należy usunąć z patelni ochronną warstwę wosku i doprowadzić do wytworzenia patyny. W tym celu należy zanurzyć ją w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń – po kilku minutach warstwa ochronna będzie mogła zostać zdjęta gąbką lub szczoteczką. Następnie należy wytrzeć patelnię do sucha i napełnić ją około 3-milimetrową warstwą oleju i podgrzać. Gdy olej zacznie dymić, zdjąć patelnię ze źródła ciepła i poczekać aż olej ostygnie, po czym ponownie go podgrzać – czynność tę należy powtórzyć trzykrotnie.
numer katalogowy | Kela 11616 |
---|
średnica | 24 cm |
---|---|
materiał | żelazo |