Patelnie wykonane z żelaza świetnie nadają się do szybkiego smażenia w wysokich temperaturach – sprawdzą się szczególnie dobrze do przygotowywania steków i warzyw. Ergonomiczny uchwyt ze stali nierdzewnej zapewnia wygodę użytkowania, a oczko pozwala zawiesić naczynie na haku.
Patelnie są przystosowane do używania na wszystkich rodzajach kuchenek, w tym indukcyjnych, a także w piekarniku do 300°C
Patelni żelaznej nie należy myć w zmywarce, gdyż może to powodować rdzewienie. Po wyczyszczeniu i wytarciu do sucha warto nasmarować ją odrobiną jadalnego oleju.
Przed pierwszym użyciem należy usunąć z patelni ochronną warstwę wosku i doprowadzić do wytworzenia patyny. W tym celu należy zanurzyć ją w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń – po kilku minutach warstwa ochronna będzie mogła zostać zdjęta gąbką lub szczoteczką. Następnie należy wytrzeć patelnię do sucha i napełnić ją około 3-milimetrową warstwą oleju i podgrzać. Gdy olej zacznie dymić, zdjąć patelnię ze źródła ciepła i poczekać aż olej ostygnie, po czym ponownie go podgrzać – czynność tę należy powtórzyć trzykrotnie.
materiał | żelazo stal nierdzewna |
---|