Niezwykle ostre noże marki Kasumi kute są w japońskim mieście Seki. Jest to miejsce będące od wieków centrum wyrobu noży i mieczy. Rdzeń noża został wykonany wysokowęglowej stali VG-10. Zewnętrzną powłokę stanowią 32 warstwy stali damasceńskiej. Zapewnia to klindze niezwykłą twardość na poziomie 59-61 HRC. Ostrze pokryte jest charakterystycznym dla tego rodzaju stali falowanym wzorem unikalnym dla każdego noża.
Cylindryczna rękojeść noża wykonana jest z prasowanego pod dużym ciśnieniem drewna pakka. Cechuje je bardzo wysoka twardość oraz wysoka odporność na wodę. Rękojeść wygodnie leży w dłoni, a doskonałe wyważenie noża zapobiega zmęczeniu ręki podczas dłuższej pracy.
numer katalogowy | Kasumi 84018 |
---|
wymiary | |
---|---|
długość ostrza | 18 cm |
materiał | stal damasceńska drewno pakka |