Szlachetny trunek, jakim jest wino, zasługuje na odpowiednią oprawę. Doskonale nadają się do tego eleganckie karafki o przeróżnej stylistyce – coś dla siebie znajdzie tu zarówno zwolennik klasyki, jak i miłośnik nowoczesnego designu.
Karafka do wina odpowiada jednak nie tylko za ekskluzywny sposób podania trunku. Wina (w szczególności te starsze) wymagają dekantacji. Dekantacja to proces napowietrzania wina w trakcie jego przelewania do karafki. Wino, które zostało przelane do karafki, ma dużo większą styczność z powietrzem, aniżeli w otwartej butelce. Wykorzystanie karafki przyspiesza więc proces dotlenienia wina. Wykorzystanie karafki pomaga też w klarowaniu wina. W trakcie starzenia się wina, na dnie butelki często pojawia się osad. Osad ten jest czymś naturalnym, jednakże w przypadku gdy się pojawił, wino wymaga dekantacji.
Karafki do wina występują zazwyczaj w dwóch kształtach – smukłym, do serwowania trunku, a także z szerokim, pękatym dnem. To właśnie takie karafki stwarzają dodatkową powierzchnię do napowietrzenia wina. Dzięki temu starsze wina mogą w pełni rozwinąć swój smak i aromat.
Warto dodatkowo wspomnieć, że prawidłowa temperatura podawania wina czerwonego to przedział 13-18°C. Młodsze oraz lżejsze wina powinny być serwowane w chłodniejszych temperaturach, aniżeli wina dojrzałe. W przypadku win białych odpowiednia temperatura to 8-12°C.