menu
Moje Kontokoszykszukaj
nasze sklepy: Warszawa, Katowice

jak ułożyć sztućce na stole

Zaprosiliśmy rodzinę lub znajomych na niedzielny obiad. Nakrywamy do stołu i stajemy przed dylematem: jak ułożyć sztućce? Po której stronie położyć łyżkę do zupy? Gdzie jest miejsce widelczyka do ciasta? Co z widelcem do przystawek? Poznaj tajniki układania sztućców na stole.

jak układać sztućce na stole

Podstawowa zasada: sztućce układamy po obu stronach talerza w takiej kolejności, w jakiej będą używane. Najdalej od talerza znajdą się te, którymi posłużymy się najpierw. Nawet gdy nasz zestaw sztućców jest rozbudowany i planujemy podać więcej dań, nie kładziemy przy talerzu więcej niż trzech par sztućców. W przypadku gdy planujemy podać więcej dań, kolejne sztućce podajemy wraz z następną potrawą.

Nóż do dania głównego, do ryb, a także łyżkę do zupy i nóż do przystawek układamy po prawej stronie talerza. Ostrze noży powinno być skierowane w stronę talerza.

Lewa strona talerza to miejsce na widelec obiadowy, widelec do ryb i widelec do przystawek. Jeśli podajemy chleb czy bułki, to talerzyk na pieczywo również należy umieścić po lewej stronie, u góry talerza. Na talerzyku układamy nóż do smarowania.

U góry talerza umieszczamy sztućce, które przydadzą się po obiedzie, a więc łyżeczkę do deserów (główka powinna być skierowana w prawo) oraz widelczyk do ciasta (widełki skierowane w lewo). Jeśli na deser serwujemy owoce lub sery, w miejsce łyżeczki kładziemy nóż deserowy. Łyżeczkę do herbaty kładziemy po prawej stronie spodka, gdy postawimy na stole filiżankę.

W przypadku gdy wśród naszych gości lub domowników są alergicy, warto wybrać sztućce bez niklu, wykonane ze stali nierdzewnej 18/0.

Jak układać sztućce po jedzeniu?

odpowiednie ułożenie sztućców zapewnia komfort gościomSposób ułożenia sztućców podczas obiadu sygnalizuje, czy skończyliśmy jeść, czy też będziemy kontynuować posiłek. Sztućce skrzyżowane na talerzu, w taki sposób, że widelec jest ułożony nad nożem, sygnalizuje, że jeszcze nie skończyliśmy jeść. Widelec i nóż ułożone równolegle, trzonkami skierowanymi w prawą stronę na „godzinę piątą” informują gospodarza lub kelnera o tym, że można już zabrać nasz talerz.

W przypadku zupy, gdy przerywamy jej jedzenie, łyżkę zostawiamy w głębokim talerzu. Jeśli skończyliśmy, odkładamy łyżkę na talerz, który jest podstawą głębokiego talerza do zupy.

Łyżeczkę do kawy lub herbaty zawsze odkładamy na spodek, nawet gdy filiżanka jest już pusta.

Odpowiednie ułożenie sztućców na stole świadczy nie tylko o obyciu gospodarza, ale także zapewnia komfort gościom. Biesiadnicy nie muszą się zastanawiać, który widelec wybrać do przystawki, a który do dania głównego – po prostu sięgają po kolejne sztućce.


bądź na bieżąco

otrzymuj naszą gazetkę z informacjami o nowościach i promocjach

Moje Konto
zaloguj mnie
nowe konto|przechowalnia||pomoc