menu
Moje Kontokoszykszukaj
nasze sklepy: Warszawa, Katowice

Wsypujemy kawę do dzbanka – na ogół wystarcza jedna czubata łyżeczka lub jedna miarka na 125 ml wody.
Wskazane jest zaparzanie kawy grubo mielonej, gdyż drobno mielona mogłaby przedostać się przez siateczkę filtra i zanieczyścić napar lub nawet zatkać jej otwory utrudniając późniejsze filtrowanie. Podczas mielenia w żarnowych młynkach o regulowanej grubości należy mleć na najgrubszym z możliwych ustawień.

Zalewamy kawę wrzącą wodą, maksymalnie do poziomu 2,5 cm poniżej górnej krawędzi dzbanka.
Następnie dokładnie mieszamy plastikową łyżeczką – używamy plastikowej łyżeczki ponieważ metalowa mogłaby zarysować wewnętrzną powierzchnię dzbanka.
Po zamieszaniu pozostawiamy kawę na około 5 minut do zaparzenia.

Zakładamy pokrywkę na dzbanek. Pokrywka posiada od dołu kołnierz, który tylko w jednym miejscu ma otwory do wylewania kawy, a na reszcie obwodu wykonany jest z jednolitego plastiku. Zatem obracamy pokrywkę w ten sposób, by przy dzióbku znajdowała się plastikowa zasłonka.
Gdy pokrywka jest już zamknięta i odcięty jest dopływ powietrza, powoli dociskamy tłok, pamiętając by mocno trzymać uchwyt dzbanka, a dzióbek skierować w przeciwną stronę – podczas przyciskania przez dzióbek może wydostać się trochę gorącej pary. Wszystkie kawowe fusy dociskamy na dno dzbanka, a ponad filtrem otrzymujemy czysty i klarowny napar.

Kawa jest już gotowa do picia.
Przekręcamy pokrywkę tak, by otwór był przy dzióbku i możemy już nalewać.


bądź na bieżąco

otrzymuj naszą gazetkę z informacjami o nowościach i promocjach

Moje Konto
zaloguj mnie
nowe konto|przechowalnia||pomoc