menu
Moje Kontokoszykszukaj
nasze sklepy: Warszawa, Katowice

Wsypujemy do filtra odpowiednią ilość herbaty.
Na każdy litr wody polecamy użycie 2-3 miarek czarnej herbaty lub 3 miarki herbaty ziołowej lub owocowej (1 miarka = około 7 gramów = jedna pełna łyżeczka do herbaty). Przy parzeniu herbaty zielonej lub mieszanki herbat należy stosować się do zaleceń podanych przez sprzedawcę lub instrukcji podanych na opakowaniu.

Zalewamy wrzącą wodą, maksymalnie do 4 cm poniżej górnej krawędzi dzbanka. Przepełniony dzbanek może sprawić trudności przy rozlewaniu herbaty.
Następnie zakładamy pokrywkę, ale nie dociskamy tłoka. Pozostawiamy herbatę by naciągnęła. W przypadku herbaty czarnej jest to zazwyczaj 3-5 minut, natomiast dla herbaty owocowej 5-10 minut. Zmieniając ten czas możemy dostosowywać moc herbaty do naszego własnego gustu.
Czas parzenia można skrócić poprzez dwu- lub trzykrotne delikatnie poruszenie w górę i w dół tłokiem.

Gdy napar będzie już tak mocny, jak lubimy, należy opuścić tłok.
Dociskając tłok przerywamy proces parzenia, ponieważ wszystkie herbaciane liście zostają zamknięte w dolnej części filtra i nie mają już kontaktu z wodą.
Herbata jest już gotowa do podawania. Ponieważ fusy są odcięte od naparu w podstawie filtra unikamy dalszego parzenia i powstania zbyt mocnego, gorzkiego napoju.


bądź na bieżąco

otrzymuj naszą gazetkę z informacjami o nowościach i promocjach

Moje Konto
zaloguj mnie
nowe konto|przechowalnia||pomoc