Seria SAI to ekskluzywna linia noży zaprojektowanych przez Komina Yamadę. Charakterystyczny wygląd, nowoczesne technologie oraz funkcjonalne rozwiązania sprawiają, że będą wyjątkowym elementem wyposażenia kuchni – zarówno amatora, jak i doświadczonego kucharza. Klingi wykonano ze stali nierdzewnej CROMOVA 18 SANSO (z wyjątkiem modelu do obierania warzyw i owoców). Rdzeń o twardości 58-59 HRC obłożono dwiema warstwami miękkiej stali nierdzewnej SUS410, co zwiększa odporność noża na pęknięcia, przebarwienia czy korozję. Płazy głowni mają wgłębienia powstałe na skutek ręcznego młotkowania, co zapobiega przywieraniu krojonych produktów do klingi. Odpowiednio wyważona, lekko zaokrąglona rękojeść dobrze leży w dłoni, wgłębienie na kciuk zapewnia lepszą kontrolę nad narzędziem. Siedem kropek na rękojeści symbolizuje reguły kodeksu honorowego samurajów.