Stalowy nóż orientalny typu Yanagi Sashimi.
Yanagi (też Yanagiba) znaczy tyle co „wierzbowe ostrze”. Ostrze tego typu noża, długie i wąskie, przypomina kształtem liść wierzby. Świetnie sprawdzi się do cienkiego plastrowania i filetowania ryb i mięsa. Jednostronny szlif zapewnia precyzyjne posługiwanie się narzędziem i ułatwia ostrzenie.
Charakterystyka:
- nóż wykonany jest ze stali nierdzewnej CROMOVA 18 (18% chromu, molibden i wanad), odpornej na przebarwienia i korozję; o twardości 56-58 HRC
- wypukły szlif głowni zapewnia skuteczniejsze krojenie, a krojone produkty łatwo odchodzą od noża
- jednolita konstrukcja sprawia, że resztki produktów nie osadzają się na łączeniu klingi i rękojeści, dzięki czemu narzędzie jest higieniczne i łatwe w czyszczeniu
- dobrze wyważona „kropkowana” rękojeść pokryta regularnymi wgłębieniami nie ślizga się w dłoni
Szlif jednostronny sprawia, że nóż jest przeznaczony dla osób praworęcznych.
Noża nie należy myć w zmywarce. Po ręcznym umyciu zaleca się wytarcie do sucha ręcznikiem lub ściereczką.