Ciabatta powstała jako włoska odpowiedź na francuską bagietkę. Ten podłużny chleb pieczony jest z użyciem oliwy z oliwek i zazwyczaj używa się go do przygotowywania kanapek znanych na świecie jako panini. Forma pozwoli na przygotowanie dwóch ciabatt, każda o wadze ok. 250 g. Naczynie może być używane z wieloma rodzajami mąki oraz innymi składnikami, doskonale więc sprawdzi się do eksperymentowania z różnymi smakami, umożliwiając uzupełnienie ciabatty o klasyczne dodatki takie jak rozmaryn, oliwki czy parmezan.
Pokrywa wyposażona w otwory została zaprojektowana tak, aby odpowiednio kontrolować poziom i cyrkulację wilgoci podczas pieczenia. Dzięki temu ciabatty będą miały chrupiącą skórkę i puszyste wnętrze. Delikatne rowki w dnie ułatwią wyjmowanie gotowych bochenków, a podłużny kształt pozwoli także na formowanie innych rodzajów pieczywa, z użyciem nawet mąki bezglutenowej.
Forma wykonana jest z wysokiej jakości ceramiki odpornej na wysokie i niskie temperatury oraz ich wahania. Jest przystosowana do używania w piekarniku oraz mycia w zmywarce.
numer katalogowy | Emile Henry EH345502 |
---|
wymiary | 39 × 23 × 10,5 cm |
---|---|
długość ciabatty | 36 cm |
materiał | ceramika |
gwarancja | 10 lat (po zarejestrowaniu) |